Op vakantie met je huisdier

Voorbereid op reis

Heerlijk!  Je gaat binnenkort lekker op vakantie. Om zonder zorgen op reis te kunnen helpt een goede voorbereiding. Dat geldt voor jou, maar zeker ook voor jouw huisdier.

Misschien gaat je huisdier mee op vakantie, maar het kan ook zijn dat jouw hond of kat naar een pension of kennel gaat of bij vrienden of familie logeert. Welke situatie ook van toepassing is voor jou: met deze handige tips kunnen jij en jouw huisdier prettig en onbezorgd uitkijken naar de vakantie.

Europees dierenpaspoort

Als je je hond of kat meeneemt op reis, moet die in het bezit zijn van een nieuw Europees dierenpaspoort. Dit paspoort is alleen via de dierenarts verkrijgbaar. Een dierenarts mag het paspoort alleen afgeven aan honden en katten die door middel van een chip zijn geregistreerd. Het is verplicht dat in het nieuwe paspoort de volledige gegevens en het chipnummer van het dier vermeld worden, waarna deze gegevens worden gelamineerd. Ook de sticker van de (verplichte) rabiësvaccinatie moet worden gelamineerd. Volwassen honden en katten mogen eventueel nog reizen met een oud Europees dierenpaspoort, maar moeten ook gechipt zijn.

Pas op voor parasieten!

Parasitaire infecties bij honden en katten komen veel voor. In Nederland moeten we vooral rekening houden met wormen, vlooien en teken. Een goede teken- en vlooienbestrijding is hoe dan ook verstandig. Het advies is om uw  kat in Nederland iedere 3 maanden preventief te ontwormen.

Voor honden en katten is het advies om in elk geval van het begin van de lente tot het eind van de herfst een product te gebruiken tegen vlooien en teken. Ook tijdens de winter als het niet koud wordt.

Honden en katten die mee op reis gaan buiten Nederland, lopen het risico gebeten te worden door exotische parasieten zoals: zandvliegen en hartwormmuggen. Het is verstandig om je huisdier hiervoor preventief te behandelen.

Laat je adviseren door jouw dierenarts voor het beste advies! 

Spoedeisende hulp?

Ons collectief van klinieken staat dag én nacht klaar voor spoedeisende hulp.