Apotheek open op:
maandag tot vrijdag
09.00 - 12.00 uur en
13.30 - 17.30 uur

Apotheek open op:
maandag en donderdag
18.00 - 19.00 uur
Looiersplein 5
6271 HD Gulpen
tel. 043 - 450 18 78


Sprinkstraat 6
6269 AP Margraten
tel. 043 - 450 18 78
Informatie over:

Spoed

Bij een spoedgeval kunt u bellen met ons praktijknummer:

Gulpen / Margraten:        043 - 450 18 78

Ook buiten de openingsuren kunt u ook altijd terecht voor spoedgevallen. Dierenkliniek Gulpen-Margraten neemt deel aan een spoeddienstregeling in de regio.

Het kan soms lastig zijn om te beoordelen of iets een spoedgeval is. Het is dan ook onmogelijk een volledige lijst met spoedgevallen te geven. Hieronder staan een aantal veel voorkomende gevallen beschreven.

LIJST MET SPOEDGEVALLEN
Direct contact opnemen wordt aangeraden bij de volgende aandoeningen:


- Benauwdheid
Ademhalen met veel geluid, een blauwe tong en snakken naar adem. Het dier is in paniek en durft niet te gaan liggen. Zoveel mogelijk de hals strekken om het ademen te vergemakkelijken totdat u bij de praktijk bent. Dit kan ernstig long- of hartfalen zijn, danwel een vergiftiging.
- Bloedverlies
Bijvoorbeeld als gevolg van een aanrijding of een bijtwond. Indien mogelijk de bloeding in de tussentijd proberen dicht te drukken met een verband (bijv. theedoek, handdoek of iets dergelijks) of een vinger. Bij "spuitende" bloedingen aan een poot de bloedvaten in de oksel of lies dichtdrukken, maar iedere 15 minuten de druk even verminderen.
- Plasproblemen
Niet kunnen plassen, of het dier zien persen tijdens het plassen, met nauwelijks of geen resultaat bij mannelijke dieren. De penis kan verstopt zitten waardoor er bij verlate behandeling kans is op blijvend nierfalen of zelfs de dood. U kunt dit ook eerder signaleren: een kater die veel te vaak naar bak gaat en weinig urine produceert heeft veel kans op een urinewegverstopping, vaak ten gevolge van blaasgruis.
- Geboorteproblemen
Continue buikpersen (of door uitputting gestopt met persen) van minimaal een half uur zonder vordering, of langer dan 2 uur tussen twee opeenvolgende pups of kittens.
- Braken / diarree
Voortdurend braken en/of diarree, eventueel met een snelle achteruitgang van algehele toestand. Braken en/of diarree met snelle achteruitgang van de conditie. Vooral bij jonge dieren spoed.
- Verwondingen
Een open wond is altijd in meer of mindere mate geïnfecteerd waardoor meestal een snelle behandeling gewenst is, evenals brandwonden over 20 - 30 % van het lichaamsoppervlak. Grote wonden horen bij voorkeur binnen 6 uur gehecht worden.
Ook bij plotselinge kreupelheid met of zonder reden is spoed vereist. Bij katten vooral wanneer de kat een poosje weg is geweest en bij het binnenkomen kreupelt. Mogelijk is een botbreuk of ander bewegingsprobleem de oorzaak.
- Vergiftigingen
Dit kan veel uiteenlopende verschijnselen geven waardoor ook de behandeling sterk kan verschillen. Kom ook als u vermoedt dat uw dier vergif heeft binnengekregen. Neem indien mogelijk de verpakking van het vergif mee of schrijf de naam en samenstelling op.
- Dikke buik
Honden, vooral grotere rassen, die zonder resultaat voortdurend overgeven, met daarnaast een snel dikker wordende buik (opzwellen) achter de ribben. Dit kan een maagverdraaiing zijn, waarbij grote spoed is geboden.
- Verlammingen
Plotseling niet meer kunnen bewegen van één of meer lichaamsdelen, met of zonder pijnuitingen.
- Toevallen
Dier is niet aanspreekbaar, ogen open met wijde pupillen, stijve of trillende spieren, speekselen en urineverlies. De toeval duurt langer dan 20 minuten. De toeval wordt direct gevolgd door een nieuwe.
- Verkeersongeluk
Laat, ook als u zelf niets kunt ontdekken, uw huisdier controleren op ademhaling en inwendige bloedingen.
- Oververhitting
Na verblijf in een auto in de zon, of een intensieve training. Zo snel mogelijk de hond op een koele plaats brengen en met water koelen (20 min.), desnoods in een sloot.
- Onderkoeling
Wanneer het dier bijvoorbeeld in het water is gevallen, het droogwrijven en een warme kruik erbij leggen. Dier kan ook benauwd zijn als het water in de longen heeft gekregen.
- Allergie
Allergische reacties gepaard gaande met zwellingen over de kop of het lijf, met eventueel ook benauwdheid of diarree.
- Andere ernstige verschijnselen
    1.Uitpuilen of beschadiging van een oog
    2.Kaken niet kunnen/willen openen
    3.Plotselinge sloomheid

Binnen 24-48 uur komen bij:

- Niet kunnen ontlasten
Persen zonder, of met zeer geringe ontlasting.
- Braken en / of diarree
Meerdere keren braken en/of diarree, maar zonder snel conditieverlies. Een sliertje vers bloed in het braaksel of in de diarree lijkt ernstig, maar meestal is het een gesprongen bloedvaatje wat nauwelijks bloedverlies oplevert. Blijft het dier echter flink bloedbraken of bloederige ontlasting houden, dan moet u wel direct bellen.
- Heftige jeuk
Voortdurend heftig krabben, likken en bijten waarbij het dier zichzelf enigszins verwondt.
- Veel drinken
Huisdieren die bovenmatig veel drinken, dat wil zeggen: katten meer dan 50 ml per kg lichaamsgewicht en honden meer dan 100 ml per kg lichaamsgewicht. Deze dieren plassen waarschijnlijk ook veel en dit kan u bij honden opvallen tijdens het uitlaten. Neem tijdens u dierenartsbezoek wat ochtendurine mee.


Terug naar boven