Apotheek open op:
maandag tot vrijdag
09.00 - 12.00 uur en
13.30 - 17.30 uur

Apotheek open op:
maandag en donderdag
18.00 - 19.00 uur
Looiersplein 5
6271 HD Gulpen
tel. 043 - 450 18 78


Sprinkstraat 6
6269 AP Margraten
tel. 043 - 450 18 78
Informatie over:

Operatie

Het kan voorkomen dat uw huisdier geopereerd moet worden. De meeste operaties vinden plaats onder algehele narcose. Bij kleinere ingrepen kan het soms voldoende zijn om uw huisdier eerst rustig te maken en vervolgens plaatselijke verdoving te geven.

> De operatie
> Na de operatie

De operatie
Zorg ervoor dat uw huisdier nuchter is. Mogelijk kan hij tijdens de narcose braken en kan er voedsel in de luchtwegen komen. Voor alle huisdieren, behalve knaagdieren, konijnen en fretten, geldt dat ze 12 uur voor de operatie niks meer mogen eten. Voor katten betekent dit veelal dat ze 12 uur voor de operatie binnen gehouden dienen te worden. Water drinken moet wel mogelijk zijn. Fretten mogen tot 4 uur voor de operatie nog eten. Laat een telefoonnummer achter waarop u te bereiken bent.

HygiŽne is voor en tijdens het opereren erg belangrijk. Operaties vinden bij ons plaats in een aparte operatiekamer waardoor de kans op een infectie tot een minimum wordt beperkt.

Alle dieren die geopereerd worden krijgen pijnstilling. Pijn tijdens het opereren veroorzaakt een verhoging van de hartslag en de temperatuur en een onregelmatige ademhaling. Los van het welzijnsaspect zorgt pijnstilling er ook voor dat de operatie en het wakker worden (=recovery) rustiger en dus veiliger verlopen. Bij pijnlijke ingrepen krijgt u pijnstillers mee voor de eerste dagen na de operatie. Vaak wordt ook tijdens de operatie een antibioticuminjectie gegeven, in sommige gevallen krijgt u nog een vervolgkuur mee voor thuis. Antibioticakuren dienen altijd afgemaakt te worden.

Er wordt over het algemeen oplosbaar hechtmateriaal gebruikt en indien mogelijk intracutaan gehecht. Dit betekent dat er aan de buitenkant geen hechtmateriaal zit waar uw huisdier aan kan likken of bijten. Desondanks blijft een goede wondcontrole noodzakelijk. In sommige gevallen kan het toch nodig zijn een kraag te gebruiken om ervoor te zorgen dat uw huisdier van de operatiewond afblijft. Als intracutaan hechten niet mogelijk is dan zijn er wel hechtingen zichtbaar aan de buitenkant van de wond. Ondanks dat dit over het algemeen oplosbaar hechtmateriaal betreft is het toch aan te raden na 10-14 dagen de hechtingen te laten verwijderen en de wond door ons te laten controleren.

Na de operatie
Na de operatie krijgt uw dier een injectie die de narcose tegenwerkt, waardoor hij/zij sneller wakker wordt. Uw huisdier kan rustig ontwaken in onze aparte recovery-ruimte. Hier worden de dieren goed in de gaten gehouden. Om afkoeling tegen te gaan liggen ze op een verwarmd matje of krijgen ze een warmtelamp. In de meeste gevallen kan uw dier meteen na de operatie weer lopend naar huis toe. Vaak krijgt u voor thuis nog pijnstillende middelen mee. Als u uw huisdier komt ophalen, bespreken wij met u de operatie en de nazorg. U krijgt een nazorgformulier mee en we plannen een controleafspraak. Merkt u na de operatie bijzonderheden aan uw dier of twijfelt u of het wel goed gaat? Neem dan altijd contact op met uw dierenarts.Terug naar boven