Apotheek open op:
maandag tot vrijdag
09.00 - 12.00 uur en
13.30 - 17.30 uur

Apotheek open op:
maandag en donderdag
18.00 - 19.00 uur
Looiersplein 5
6271 HD Gulpen
tel. 043 - 450 18 78


Sprinkstraat 6
6269 AP Margraten
tel. 043 - 450 18 78
Informatie over:

Kat

De kat is het meest populaire huisdier van Nederland. De kat is eigenlijk een klein roofdier. Ze kunnen goed jagen en erg goed in het donker zien. Meestal wordt de kat als gezelschapsdier gehouden. Sommige mensen nemen een kat omdat ze last van muizen hebben. Het zijn bijzondere huisdieren waar u veel plezier van kunt hebben.

> Vaccinaties
> Chippen
> Buitenland
> Ontwormen
> Castratie en sterilisatie

Vaccinaties
Om uw kitten gezond te houden raadt Dierenkliniek Gulpen-Margraten aan uw kat te vaccineren. Bij het enten van uw kat wordt er een injectie dode of verzwakte ziektekiemen gegeven. Hierdoor komt er een reactie van het afweersysteem op gang waardoor de weerstand tegen de veroorzakers van ziekten verhoogd wordt. Als uw kitten nu in contact komt met de boosdoener heeft hij een veel betere kans deze uit te schakelen vóórdat uw kitten ziek wordt. De volgende entingen zijn nodig om uw kitten gezond te houden:

Leeftijd 9 weken:   Kattenziekte, niesziekte
Leeftijd 12 weken: Kattenziekte, niesziekte
Daarna jaarlijks herhalen

U krijgt van ons een oproep voor de jaarlijkse herhalingsenting en de gezondheidscontrole.

Ziekten waartegen wordt gevaccineerd
De kattenziekte is een virusinfectie van het maagdarmkanaal. Niesziekte is de meest voorkomende infectieziekte bij de kat. Het is een uiterst besmettelijke aandoening die alle slijmvliezen van het lichaam aantast.

Neusenting voor de kat
Indien uw kat naar een pension gaat, is een extra neusenting voor de niesziekte vaak verplicht.

Chippen
Wij raden u aan om uw huisdier te chippen. Chippen is het aanbrengen van elektronisch identificatie bij een kitten. De chip of transponder met de grootte van een rijstkorreltje wordt boven het linkerschouderblad ingebracht met een soort injectienaald. Als uw kitten gechipt en geregistreerd is, kan het gemakkelijker worden teruggevonden. Het dierenasiel en de dierenarts kunnen via de chip het identificatienummer lezen en zien in de computer wie de eigenaar is. Dit centrale systeem maakt het mogelijk uw dier snel te traceren.

Buitenland
• Hondsdolheid. Wanneer u uw kat meeneemt naar het buitenland is een hondsdolheidenting (rabiës) verplicht. Voor de meeste landen geldt dat deze enting een maand voor vertrek gegeven dient te worden. Aanvullende eisen kunnen per land verschillen. De invoereisen van uw kat staan op de website van de beroepsorganisatie van dierenartsen, www.knmvd.nl.
• Paspoort. Ook is een Europees Dierenpaspoort verplicht waar alle entingen en/of registraties in staan vermeld.
• Chippen. Voor het buitenland is een chip bij uw huisdier verplicht

Ontwormen
Het is belangrijk uw kitten goed te ontwormen. Worminfecties kunnen namelijk verschillende ziektes veroorzaken. Daarnaast kunnen de wormen en darmparasieten ook een risico vormen voor de gezondheid van u en uw gezinsleden. Het kitten heeft in het nest vaak al de eerste ontworming gehad. Wij raden u het volgende ontwormingsschema aan:

Ontworming kitten: 3, 5, 7 weken. Daarna maandelijks tot een leeftijd van een half jaar.
Ontworming volwassen kat: 4x per jaar
Ontworming moederdieren: tegelijk met de kittens

Denk ook aan goede vlooienbestrijding. U kunt bij Dierenkliniek Gulpen-Margraten terecht voor diverse soorten ontwormings- en vlooienbestrijdingsmiddelen.

Castratie en sterilisatie
Katers zijn op een leeftijd van zes tot negen maanden geslachtsrijp. Om sproeiproblemen (achterlaten van een geurmerk door urine) en vechtpartijen te voorkomen kunt u de kater het beste laten castreren met zes maanden.

Poezen kunnen vanaf een half jaar krols worden. Dierenkliniek Gulpen-Margraten raadt de poezenpil af, omdat deze de kans op borstkanker, suikerziekte en baarmoederontsteking vergroot. U kunt uw poes het beste op een leeftijd van 6 tot 9 maanden laten helpen.

Ook in het kader van geboortebeperking is castratie een verstandige zaak. Castratie helpt het kattenoverschot, zowel zwerfkatten als vondelingen in het asiel, te verkleinen.

De operatie is in principe zowel bij de poes als de kater een castratie (verwijderen van geslachtsorganen). Voor het onderscheid noemen we de ingreep bij poezen sterilisatie, maar feitelijk is deze term niet juist (sterilisatie: onderbinden of onderbreken van zaadleider of eileider).Terug naar boven