Apotheek open op:
maandag tot vrijdag
09.00 - 12.00 uur en
13.30 - 17.30 uur

Apotheek open op:
maandag en donderdag
18.00 - 19.00 uur
Looiersplein 5
6271 HD Gulpen
tel. 043 - 450 18 78


Sprinkstraat 6
6269 AP Margraten
tel. 043 - 450 18 78
Informatie over:

Hond

Honden zijn al duizenden jaren bij ons als trouwe kameraad en beschermer. De wolf is een verre voorvader van de hond. De hond komt overal ter wereld voor, meestal in gezelschap van de mens. Al sinds duizenden jaren wordt de hond gebruikt voor de jacht, bewaking en trekdier. Steeds vaker wordt hij dankbaar ingezet als politiehond of hulphond. De meeste honden worden tegenwoordig gehouden als gezelschapsdier.

>Vaccinaties
>Chippen
>Buitenland
>Ontwormen
>Castratie en sterilisatie

Vaccinaties
Om uw hond gezond te houden raadt Dierenkliniek Gulpen-Margraten u aan de pup te vaccineren. Bij het enten van uw hond wordt er een injectie dode of verzwakte ziektekiemen gegeven. Hierdoor komt er een reactie van het afweersysteem op gang waardoor de weerstand tegen de veroorzakers van ziekten verhoogd wordt. Als uw pup nu in contact komt met de boosdoener heeft hij een veel betere kans deze uit te schakelen vóórdat uw pup ziek wordt. De volgende entingen zijn nodig om uw pup gezond te houden:

Leeftijd 6 weken:  Puppy-enting tegen hondenziekte en Parvo
Leeftijd 9 weken:  Cocktail enting
Leeftijd 12 weken: Cocktail enting

U krijgt van ons een oproep voor de jaarlijkse herhalingsenting en de gezondheidscontrole.

Ziekten waartegen wordt geënt
Hondenziekte
is niet alleen besmettelijk voor honden maar ook voor wolven, fretten en nertsen. Deze virusziekte komt wereldwijd voor. Het parvo-virus wordt verspreid via de uitwerpselen van een besmette hond. Para-influenza is een virus dat het ademhalingsapparaat aantast en dat, samen met een ander virus, kennelhoest kan veroorzaken. Leptospirosis of ziekte van Weil kan worden overgedragen door zieke ratten die de bacterie met de urine uitscheiden. Ook kan de bacterie worden overgedragen met de urine van besmette maar niet (meer) zieke honden, door bijvoorbeeld het besnuffelen van elkaars geslachtsdelen. Hepatitis contagiosa canis is een besmettelijke leverziekte die vooral verspreid wordt via de urine van geďnfecteerde honden.

Kennelhoest
Indien uw hond naar het pension gaat, bent u verplicht uw hond tegen kennelhoest te beschermen. Ook indien uw hond vaak in aanraking komt met andere honden is de kennelhoest enting raadzaam. Kennelhoest is een zeer besmettelijke aandoening van de voorste luchtwegen bij de hond. De kennelhoestenting is een aparte enting die vanaf 8 weken gegeven kan worden.

Chippen
Wij raden u aan om uw huisdier te chippen. Chippen is het aanbrengen van elektronisch identificatie bij een pup. De chip of transponder met de grootte van een rijstkorreltje wordt boven het linkerschouderblad ingebracht met een soort injectienaald. Als uw pup gechipt en geregistreerd is, kan het gemakkelijker worden teruggevonden. Het dierenasiel en de dierenarts kunnen via de chip het identificatienummer lezen en zien in de computer wie de eigenaar is. Dit centrale systeem maakt het mogelijk uw dier snel te traceren.
Het ministerie van Landbouw is van plan om in 2011 het chippen voor honden verplicht te stellen.

Buitenland
• Hondsdolheid. Wanneer u uw hond meeneemt naar het buitenland is een hondsdolheidenting (rabiës) verplicht. Voor de meeste landen geldt dat deze enting een maand voor vertrek gegeven dient te worden. Aanvullende eisen kunnen per land verschillen. De invoereisen van uw hond staan op de website van de beroepsorganisatie van dierenartsen, www.knmvd.nl.
• Paspoort. Ook is een Europees Dierenpaspoort verplicht waar alle entingen en/of registraties in staan vermeld.
• Chippen. Voor het buitenland is een chip bij uw huisdier verplicht

Ontwormen
Het is belangrijk uw hond goed te ontwormen. Worminfecties kunnen namelijk verschillende ziektes veroorzaken. Daarnaast kunnen de wormen en darmparasieten ook een risico vormen voor de gezondheid van u en uw gezinsleden. Wij raden u het volgende ontwormingsschema aan:

Ontworming pup: 2, 4, 6, 8 weken. Daarna maandelijks tot een leeftijd van een half jaar.
Ontworming volwassen hond: 4x per jaar
Ontworming moederdieren: tegelijk met de pups

Denk ook aan goede vlooienbestrijding. Bij Dierenkliniek Gulpen-Margraten kunt u terecht voor diverse soorten ontwormings- en vlooienbestrijdingsmiddelen.

Castratie en sterilisatie
De begrippen castratie en sterilisatie worden vaak verkeerd gebruikt. Bij castratie denken we meestal aan het onvruchtbaar maken van reuen. Bij teven zou het gaan om sterilisatie. Dat is niet het geval, ook zij worden gecastreerd. Heel in het kort: bij castratie worden de zaadballen (man) of eierstokken (vrouw) verwijderd en bij sterilisatie worden de zaadballen of eierstokken onderbonden.

Teef
Uw teefje wordt tussen de 6 en 9 maanden loops.
Hoe herkent u de loopsheid:
• vulva zwelling
• teef is aantrekkelijk voor reuen
• teef krijgt belangstelling voor reuen en vertoont wegloop gedrag

Om loopsheden definitief te voorkomen en om de kans op schijnzwangerschap, baarmoederontsteking en borstkanker te beperken adviseren wij u uw teefje te laten castreren voor de eerste loopsheid. Indien u uw hond na de 1e loopsheid laat steriliseren is de kans op borstkanker 8%, na de 2e loopsheid is deze 26%. Na een aantal loopsheden heeft sterilisatie nauwelijks nog preventieve werking op het ontstaan van melkkliertumoren.

Reu
Het onvruchtbaar maken van de reu heeft soms een medische, maar meestal een praktische reden. Medische redenen zijn bijvoorbeeld prostaatproblemen, voorhuidsontsteking of tumoren aan de zaadballen. Praktische reden is dat uw reu niet ongewenst kan dekken. Ook hebben reuen minder de behoefte om weg te lopen.Terug naar boven