Apotheek open op:
maandag tot vrijdag
09.00 - 12.00 uur en
13.30 - 17.30 uur

Apotheek open op:
maandag en donderdag
18.00 - 19.00 uur
Looiersplein 5
6271 HD Gulpen
tel. 043 - 450 18 78


Sprinkstraat 6
6269 AP Margraten
tel. 043 - 450 18 78
Informatie over:

Fret

De fret is een klein roofdiertje. Vroeger hield men de fret als hulpje bij jacht op konijnen. Het is familie van de wezel en de marter. Fretten zijn nieuwsgierige en beweeglijke dieren. Ze hebben veel behoefte aan afleiding. In het bijzonder in de V.S. is de fret erg populair. Ook in Nederland wordt de fret steeds meer gehouden als gezelschapsdier.

> Huisvesting
> Voeding
> Ziekten
> Castratie en sterilisatie
> Vaccinatie

Huisvesting
Een fret heeft een kooi nodig met voldoende ruimte om te slapen, te eten en te spelen. Het echte spelen en rennen doet hij liever buiten de kooi. Laat het dier minimaal een uur per dag uit de kooi. Zorg dat de kooi niet in de zon staat. Gebruik geen hooi, stro of zaagsel op de bodem. Fretten zijn erg gevoelig voor stof. Kattenbakvulling die niet stoft is beter als ‘toilet’. Slapen doen ze het liefst in een holletje met wat doeken.

Voeding
Er zijn speciale frettenbrokken op de markt. Geef uw fret liever geen blikvoer omdat dit niet goed is voor het gebit. Zorg dat er altijd voer in het hok staat. Een fret eet vaak kleine beetjes. Zorg voor vers drinkwater in een bakje of drinkfles. Dierenkliniek Gulpen-Margraten adviseert Supreme Science Selective Ferret ฎ

Ziekten
Gezonde fretten hebben een uitgesproken druk karakter. Een zieke fret herkent u aan:
• Sloomheid, inactiviteit
• Slecht eten, braken, diarree
• Niezen, hoesten
• Kale plekken op vacht, vieze ogen/neus/oren
Bij deze klachten is het advies om naar dierenarts te gaan.

Gezondheidsproblemen die bij fretten vaak voorkomen zijn:
• Oormijten en vlooien
• Maagdarmproblemen (vreemde voorwerpen gegeten/griep/haarballen)
• Kale staarten (parasieten/hormonale problemen)
• Trillen, hoofdschudden, verlamming (trauma/alvleesklierproblemen)

Castratie en sterilisatie
Een vrouwtje is voor het eerst vruchtbaar in het voorjaar dat volgt op het jaar van geboorte. De loopsheid is te herkennen aan een gezwollen geslachtsopening. Vrouwtjes kunnen, indien ze niet gedekt worden, wel zes maanden loops blijven. Deze lange loopsheid veroorzaakt soms een beenmergdepressie waardoor ze ziek kunnen worden. Indien er niet met de fret wordt gefokt, is het verstandig om haar te castreren (verwijderen van eierstokken). Een mannetje is sexueel actief van december tot juli. Hij krijgt een sterke lichaamsgeur en kan behoorlijk brutaal worden. Deze nadelen verdwijnen grotendeels na castratie. Castratie kan vanaf 5 maanden.

Vaccinatie
Hondenziekte komt ook bij fretten voor. Deze ziekte is dodelijk. Om te voorkomen dat uw fret besmet wordt is het verstandig hem te laten enten.

Leeftijd 9 weken : enting tegen hondenziekte
Leeftijd 14 weken : enting tegen hondenziekte
Daarna jaarlijks herhalenTerug naar boven