Apotheek open op:
maandag tot vrijdag
09.00 - 12.00 uur en
13.30 - 17.30 uur

Apotheek open op:
maandag en donderdag
18.00 - 19.00 uur
Looiersplein 5
6271 HD Gulpen
tel. 043 - 450 18 78


Sprinkstraat 6
6269 AP Margraten
tel. 043 - 450 18 78
Informatie over:

Afscheid

Het is niet leuk om over de dood en doodgaan te praten. Toch krijgt u als eigenaar van een huisdier er vroeg of laat mee te maken. Uw huisdier kan overlijden of misschien moet u hem wel (na goed overleg met de dierenarts) laten inslapen in verband met ouderdom, ongeval of een ziekte.

> Dierwaardig leven
> Euthanasie
> Nazorg van uw huisdier
> Niet vergeten

Dierwaardig leven
Vaak denkt men dat als dieren niet piepen of janken, ze geen pijn hebben. Dit is onjuist. Bij dieren openbaart pijn zich vaak heel anders. Honden uiten hun pijn vaak door veel te gaan hijgen of door hun interesse in de omgeving te verliezen. Sommige honden worden juist onrustig, willen niet meer eten en drinken en gaan moeilijk staan en liggen. Katten hebben meer de neiging om zich terug te trekken en worden stiller. Eigenlijk komt het erop neer dat uw huisdier zich anders gedraagt wanneer hij pijn heeft.
Een dier lijdt als het niet meer op een dierwaardige manier kan leven. Dat wil zeggen:
als het niet meer kan gaan en staan waar het wil
geen interesse meer heeft voor andere dieren, omgeving en eigenaar
zichzelf niet meer bewust is van afwijkend gedrag en bijvoorbeeld in de eigen uitwerpselen ligt.

Euthanasie
Ook al bent u van mening dat uw dier lijdt, het blijft moeilijk om het moment vast te stellen wanneer u uw huisdier laat inslapen. Bij die beslissing kan de dierenarts u helpen door alle argumenten voor en tegen euthanasie met u te bespreken. Dierenartsen willen niet kost wat kost een dier in leven houden. Ook laten ze uw huisdier niet zomaar inslapen. In goed overleg wordt de juiste afweging gemaakt.
Als u besloten heeft uw huisdier in te laten slapen, kunt u hiervoor een afspraak maken. Indien u het wenst, kunnen wij ook bij u aan huis komen. De dierenarts geeft uw huisdier eerst een kalmeringsprikje om het dier rustig te maken. Als het dier rustig is, krijgt uw huisdier een injectie in de bloedbaan met een slaapmiddel. Kort na deze injectie zal het dier overlijden.
Voor kinderen kan het doodgaan van een dier soms minder bedreigend zijn als ze erbij zijn. Ze moeten dit natuurlijk wel zelf willen. U kunt hen het beste van te voren uitleggen wat er allemaal gaat gebeuren. Vertel ze dat u ook erg verdrietig zult zijn en misschien ook wel moet huilen. Ze hoeven zich niet groter te houden dan ze zijn.

Nazorg van uw huisdier
Wat er met uw huisdier na het overlijden gebeurt, is afhankelijk van wat u zelf wilt als eigenaar. U kunt uw huisdier thuis begraven of laten verbranden. Verbranding kan via destructie en via crematie. Bij destructie biedt uw dierenarts uw huisdier aan bij het destructiebedrijf. De as die na destructie overblijft, wordt niet hergebruikt.
U kunt uw huisdier ook laten cremeren in een speciaal huisdierencrematorium. Meestal gebeurt dit met meerdere dieren tegelijk, maar individueel cremeren is ook mogelijk. Op verzoek kunt u de as terug krijgen. Uw dierenarts kan voor het vervoer en de crematie zorgen. Van te voren zullen wij uw wensen met u bespreken.

Niet vergeten
Als uw huisdier is overleden, is het verstandig een aantal mensen en instanties op de hoogte te brengen.
- Uw (eigen) dierenarts
- De gemeente (in verband met de hondenbelasting). U kunt een overlijdensverklaring van uw dierenarts krijgen
- De databank waar uw dier is geregistreerd
- De dierenverzekering (als het dier is verzekerd was)
- Eventueel de rasvereniging en stamboek
- Eventueel de trimsalon en de hondensportverenigingTerug naar boven